Legitimatie verplicht bij verkoop oude metalen

Legitimatie is verplicht bij contante inkoop van metaal. Deze maatregel is ingevoerd om heling van gestolen koper tegen te gaan en de verkoop moeilijker te maken voor dieven.

De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. de legitimatieplicht is per 1 januari 2013 verplicht voor iedereen die koper aanbied tegen contante betaling.De maatregel moet voorkomen dat dieven gestolen koper anoniem aan metaalhandelaren kunnen aanbieden.

Koperdiefstal heeft niet alleen schade tot gevolg, maar kan ook leiden tot gevaarlijke situaties. Andere maatregelen die de afgelopen tijd genomen zijn om koperdiefstal aan te pakken zijn: de inzet van flexibele politieteams, zo nodig met ondersteuning van helikopters om koperdieven op heterdaad te kunnen betrappen, het gebruik van synthetisch DNA, waarmee het mogelijk is de herkomst van koper te achterhalen en een hogere strafeis door het Openbaar Ministerie.

Om koperdiefstal aan te pakken, hebben meerdere partijen de handen ineengeslagen. ProRail, TenneT, het ministerie van Veiligheid en Justitie, politie, het Openbaar Ministerie en de Metaal Recycling Federatie werken samen aan het voorkomen van diefstal en heling van koper en andere metalen.